Estafette en Houtskuorre timmeren samen aan de weg in Burgum

Waar de oude Romeinen in vervlogen tijden letterlijk aan de weg timmerden – het is echt waar, ze bouwden wegen van hout! – timmeren Houtskuorre en Estafette samen aan figuurlijke wegen. Het mooie is dan weer dat er wel echt (afval)hout bij komt kijken. De producten van Houtskuorre liggen straks in de nieuwe Estafette winkel in Burgum. Lees meer over Houtskuorre en de samenwerking met Estafette in onderstaande interview met Theo Schroor.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

We moesten afgelopen anderhalf jaar veel geduld hebben in Burgum, maar later dit jaar kunnen we eindelijk weer voor iedereen de deuren openen. Het nieuwe, ruimere pand geeft stichting Omrin Estafette de ruimte en de vrijheid het ‘kringloop 2.0’ concept – naar voorbeeld van de Recyle Boulevard van Estafette in Leeuwarden – goed neer te zetten en mensen straks coronaproof te kunnen ontvangen.

Achter de schermen hebben de vrijwilligers gewoon doorgewerkt in de winkel, iets waar we heel blij mee zijn. Daarnaast is er gewerkt aan nieuwe mooie samenwerkingen met andere lokale organisaties. Zo kunnen we nog meer toegevoegde waarde leveren op het gebied van hergebruik, het bieden van werkplekken en zinvolle dagbesteding. We stellen je graag voor aan onze nieuwe partners. Deze keer is het de beurt aan Theo Schroor van Houtskuorre. De houten producten van Houtskuorre zijn straks te vinden in de nieuwe Estafette winkel in Burgum.

Kun je kort iets vertellen over Houtskuorre? 

In alle rust kennis maken met werkritme, werkzaamheden en sociale contacten. Daar gaat het om in de kleinschalige werkplaats ‘Houtskuorre’. Houtskuorre is gevestigd aan de Hemmen 11 te Drachten en werkt als werk- en leerplek voor iedereen met een bijzondere hulpvraag. Houtskuorre is onderdeel van Stichting De Bijzondere Onderneming (SDBO). Voor onze medewerkers is het belangrijk om een passende invulling van de dag te vinden, dat past bij ieder zijn eigen mogelijkheden en kwaliteiten.

Binnen Houtskuorre zoeken wij naar de motivatie en leergierigheid en mogelijkheden binnen een ieder zijn eigen kunnen. Zo werken wij samen aan verbinding, aan vervulling en aan groei. Door het maken en verkopen van onze zelfgemaakte producten zorgen wij voor een gevoel van trots, van ‘sels-dien’.

Wie ben jij en wat is jouw functie bij Houtskuorre?

Ik ben Theo Schroor en ben coördinator van de Houtskuorre in Drachten en ’t Woutersbergje in Oudeschoot. Daarnaast ben ik onderdeel van het dagelijks bestuur van SDBO. Als coördinator ben ik het aanspreekpunt voor de begeleiders binnen SDBO. Naast het ondersteunen van de begeleiders, begeleid ik nog enkele zorgvragers ambulant. Als onderdeel van het dagelijks bestuur, ben ik mede verantwoordelijk voor de hele organisatie. Alles bij elkaar een diversiteit aan werkzaamheden.

Waarom werkt Houtskuorre samen met Estafette?

Houtskuorre is al jaren bezig met het hergebruiken van afvalhout. Het hergebruiken van schoon afvalhout is een van de activiteiten van Houtskuorre. Onze mensen halen iedere week afvalhout en pallets op bij bedrijven op het industrieterrein de Haven te Drachten. Door het hout een nieuwe functie te geven zoals bijvoorbeeld het verwerken van oude pallets tot aanmaakhoutjes of zelfs speelgoedkisten of vogelhuisjes zijn de medewerkers van Houtskuorre verzekerd van gevarieerde werkzaamheden. Hout is een steeds schaarser wordend product. Het hergebruiken van hout is daarom steeds meer een noodzaak. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met betrekking tot hergebruik van schaarse grondstoffen is voor veel bedrijven tegenwoordig een belangrijke pijler in de bedrijfsvoering.

De Houtskuorre kan intussen zoveel meer dan alleen afvalhout hergebruiken. Samen met Estafette, kijkt Houtskuorre naar mogelijkheden om nog meer te gaan hergebruiken.Iets een tweede leven geven, dat is één van onze doelen. Mooi dat er in Burgum via Estafette straks een nieuwe afzetmarkt ontstaat voor onze producten.

Wat gaan jullie doen voor Estafette Burgum?

Wij gaan diverse materialen hergebruiken. Denk hierbij aan tafels van hout. De tafels worden uit elkaar gehaald en daarvan  worden planken gezaagd. Van deze planken worden nieuwe producten gemaakt. Deze producten gaan dan naar Estafette Burgum. Estafette bezorgt ons het materiaal, Houtskuorre maakt hiervan een nieuw product en daarna verkoopt Estafette Burgum het voor de Houtskuorre. Een super toffe samenwerking!

Kun je wat meer uitleggen over de producten van Houtkuorre die straks bij Estafette Burgum in de winkel liggen: hoe, door wie en met welke materialen worden ze gemaakt?

Er zullen veel producten komen van hout, daar ligt de basis van de Houtskuorre. Daarnaast hebben wij diverse creatieve zorgvragers aan het werk, die kunstwerken maken. Ook die zijn straks te zien in Burgum. Het wordt allemaal gemaakt door een grote diversiteit aan zorgvragers. Wij zeggen dan ook eigenlijk ‘mensen met een bijzondere hulpvraag’ daar kan iedereen onder vallen. Geen hokjes creëren. De leeftijden zijn ook erg divers: de jongste is 17 en de oudste is 66 jaar. Wij kijken vaak naar de groepssamenstelling en of iemand bij de huidige groep past.